Tof dat je een e-learning gaat ontwikkelen! Voordat je aan de slag gaat, kan je misschien wel wat hulp gebruiken. Bij deze hebben wij zes tips om e-learning te ontwikkelen voor je op een rijtje gezet!

1. Sluit aan op de leerdoelen en je doelgroep

Wat is je doel en wie is je doelgroep? Bepaal dit van te voren! Wat wil je dat de deelnemer kan en weet wanneer hij of zij de e-learning heeft afgerond? Dit uitgangspunt noemen wij een “leerdoel”. Een e-learning training mag en kan over meerdere leerdoelen beschikken. Maak het leerdoel concreet en schrijf alle stappen op die iemand moet nemen om dit doel te bereiken. Probeer deze stappen zo logisch mogelijk te omschrijven. Extra tip: pas de kracht van herhaling toe op de belangrijkste leerdoelen van de training. Door te herhalen is de kans groter dat de behandelde leerstof wordt opgenomen.

2. Microlearning

Wanneer je een goed beeld hebt van de doelgroep en hun leerdoelen, kun je het e-learning traject gaan inrichten. Een belangrijke e-learning ontwikkeltip is om de training op te delen in kleine, hapklare brokken. Dit wordt ook wel microlearning genoemd. Deze manier van kennis overbrengen past perfect bij de tijd van nu. Medewerkers hebben een sterke voorkeur voor korte leerinterventies.

Let op! Bij microlearning werk je met één leerdoel per module, die gemiddeld 3 á 5 minuten duurt. Zoek dus naar een combinatie van kernachtige inhoud en korte aantrekkelijke leervormen. Denk aan video, interactieve afbeeldingen, tekst en illustraties. Dit leert makkelijker én de deelnemer blijft geboeid!

3. Van makkelijk naar moeilijk

Begin het e-learning traject laagdrempelig en bouw deze op naar de complexere stof. Dit zorgt voor een goede start en hogere motivatie om de rest van het e-learning traject af te ronden. Zorg ervoor dat deelnemers termen kunnen opzoeken en pas de inhoud aan op het niveau van de deelnemer. Op deze manier kan iedereen aanhaken en blijft de lesstof relevant en interessant gedurende het e-learning traject.

4. Gebruik rijke content

Wissel de soorten content in je e-learning af. Zo hou je jouw e-learning interessant. Neem bijvoorbeeld een video op met je smartphone, of voeg er ééntje van Youtube toe. Link door naar een interessante infographic of nieuwsartikel, voeg foto’s of een quiz toe. De mogelijkheden zijn eindeloos!

5. Sluit aan op verschillende leerstijlen

Mensen leren op verschillende manieren: de één pakt nieuwe informatie makkelijker op aan de hand van een training, een e-learning traject en een toets. Bij de ander beklijft de stof beter via informeel leren; zoals het bekijken van YouTube-filmpjes of het leren van een collega die iets uitlegt. Er zijn ook mensen die juist indirect leren in een formele situatie: ze slaan iets niet op als leersituatie, maar het brengt hen wel verder. Speel hier op in met jouw e-learning! Maak in ieder geval altijd gebruik van samenvattingen en (mini) quizjes tussen de informatie door. Op deze manier blijft de lesstof veel beter hangen en wordt het op een ontspannen manier getoetst.

6. Combineer e-learning met klassikale training

Dit noem je ook wel blended learning. Dit is één van de beste manieren waarop je gebruik kunt maken van de kracht van verschillende leerstijlen. Blended learning biedt deelnemers de mogelijkheid het geleerde écht tot leven te brengen. Je creëert ruimte om te reflecteren op de e-learning stof, voor discussie over onderwerpen en thema’s én voor oefenen in de praktijk. Door blended learning aan te bieden kunnen deelnemers oefenen in steeds een andere context én het slaat een brug tussen de verschillende leerstijlen.

En dan nu aan de slag!

Dit waren de e-learning ontwikkeltips voor nu. Wil je meer informatie of hulp bij het ontwikkelen van jouw e-learning? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Michelle
Coach

E-learning ontwikkelen?

085 – 864 0036