Je gaat aan de slag om een e-learning te maken; jouw doel is namelijk toffe en afwisselende online trainingen inzetten voor jouw deelnemers. Maar, welke e-learning software ga je voor jouw trainingen inzetten? Dat bepaal je aan de hand van de eisen die je stelt aan een e-learning. Waar je op moet letten wanneer je e-learning software kiest, lees je hier!

Ontwikkeltool (e-learning software)

De software die gebruikt wordt voor het ontwikkelen van e-learning noemen wij een ontwikkeltool. Je hebt dus een ontwikkeltool nodig voor alle trainingsmaterialen die je zelf wilt toevoegen of creëren binnen een digitale leeromgeving. Dit kan het opstellen van een individuele leerlijn zijn, een opdracht om tussentijds te toetsen, het zelf toevoegen van een ‘How to’ filmpje of een Word-document met daarin een checklist. Allemaal interventies die bijvoorbeeld worden ingezet om een uniek onboarding traject te ontwikkelen. Met de tool digitaliseer en deel je namelijk gemakkelijk bedrijfsspecifieke kennis. Heb je een duidelijk beeld van hoe jouw didactisch model eruit ziet? Bekijk dan welke e-learning software dat model kan vormgeven.

Op maat of standaard e-learning software

Het grote verschil tussen standaardoplossingen of maatwerk is jouw bereidheid om te investeren in tijd of geld. Heb je een hoop wensen die afwijken van de opbouw van de meeste e-learning platforms? Dan kom je eigenlijk niet onder maatwerk uit. Komen jouw wensen voor de vormgeving van jouw training grotendeels overeen met wat er al bestaat? Zoek dan naar een standaardoplossing. LearnHero kan een complete Academy voor je bouwen, helemaal op maat gemaakt en volledig naar jouw wensen! Maar mocht je het toch kleiner willen aanpakken, dan bestaat de optie ook dat we je helpen met de opstart en daarna handvaten geven en uitleg over hoe je zelf de leeromgeving kan bouwen en uitbouwen. Lees hier verder hoe LearnHero jou kan helpen.

Wat vind je belangrijk in e-learning software?

Je kunt stap voor stap te werk gaan wanneer je op zoek bent naar e-learning software. Om te beginnen kun je al je wensen opschrijven. Want, wil je rapportages kunnen maken van toetsresultaten? Wil je zelf trainingen ontwikkelen? Vind je het belangrijk dat de e-learning ook onderweg, dus op een mobiele telefoon gemaakt kan worden? Kijk hieronder aan welke eisen jouw e-learning software moet voldoen. Je kunt de lijst aanvullen met je eigen eisen.

Mogelijke eisen:

Type training

  • Leerpaden – Is er een mogelijkheid om verschillende e-learning modules als leerpad aan elkaar te schakelen zonder tussenkomst van een leerplatform?
  • Video’s – Wil je de training compleet kunnen maken met video’s?
  • Fysieke afspraken inplannen – Alleen e-learning, of wil je gebruik maken van blended learning? Met deze functie kan je vanuit de leeromgeving een fysieke/klassikale afspraak inplannen
  • Quizzes – Vind je het een aanwinst om een leuke quiz in te voegen om de training interactief te houden?
  • Inleveropdrachten – Wil je de optie bieden dat deelnemers bestanden kunnen uploaden en inleveren?
  • Cursussen verkopen – Wil je de trainingen ook verkopen en aanbieden?

Voortgang- afronding- toetsing

  • Toetsen – Zijn de trainingen vrijblijvend of wil je elke training af kunnen sluiten met een eindtoets?
  • Certificaten – Na afloop van een training kan de deelnemer een certificaat ontvangen voor deelname. Zo krijgt de deelnemer een tastbaar bewijs
  • Notificaties instellen (vind je het belangrijk dat de deelnemer een bericht ontvangt dat de training nog open staat? Of binnen een x- aantal dagen afgerond moet worden?)
  • Rapportages – Wil je overzichten kunnen uitdraaien van toetsresultaten en kunnen zien welke deelnemers daadwerkelijk aan de slag gaan met de training?
  • Koppeling met werkagenda – klassikale sessie zou je kunnen koppelen naar je werkagenda, ook eventuele trainingen die afgerond moeten zijn voor of binnen een bepaalde tijd

Feedback

  • Chat – Vind je het een meerwaarde dat deelnemers met elkaar onderling kunnen chatten om samen te werken of vragen te stellen?
  • Kan de cursist feedback geven en vragen?

Design 

  • Eigen huisstijl – Vind je het belangrijk dat de deelnemer in een omgeving werkt, waarbij de “look and feel” van jouw bedrijf is toegepast?

Gebruikers

  • Samenwerken met collega’s – Wil je met meerdere personen tegelijk aan een training kunnen werken?
  • Helpdesk – Wil je een Helpdesk inrichten voor deelnemers?

Toegankelijkheid

  • Mobile friendly – Wil je dat de deelnemer overal en onderweg de trainingen kan doen?
  • On-premise -Lokaal geïnstalleerd, of is het juist de bedoeling dat men overal gebruik kan maken van de trainingen en niet alleen op de desbetreffende computer op het werk?
  • Nederlands systeem – Of wil je dat de trainingen internationaal worden ingezet?

Beheer

  • Ontwikkeltool – Wil je op een makkelijke manier zelf trainingen maken?)
  • Learning Management System – Vind je het belangrijk dat de resultaten worden bijgehouden van de deelnemer?
  • Import gebruikers – Als er veel gebruikers zijn, wil je dan de mogelijkheid hebben dat je via een Excel-bestand alle deelnemers kan inlezen of ga je de deelnemers 1 voor 1 overnemen?
  • Beveiligde omgeving – In het kader van AVG zijn er eisen verbonden aan persoonsgegevens. Hoe ga je de leeromgeving afschermen?
  • Centrale bibliotheek – Wil je meerdere trainingen kunnen verzamelen en zo organiseren dat je deze ook kan hergebruiken?

E-learning of blended learning

Naast een e-learning kan je ook kiezen voor blended learning. Dan maak je een combinatie tussen een e-learning en klassikaal lesgeven. Het voordeel van blended learning is dat je op deze manier de mogelijkheid hebt om instructies of denkvaardigheden uitgebreider toe te lichten, en deelnemers directer en persoonlijker van feedback te voorzien. Wil je gebruik maken van deze combinatie, onderzoek dan of je software ook deze mogelijkheid biedt. Overweeg ook of je bestaand lesmateriaal wilt uploaden van bijvoorbeeld YouTube, Vimeo of externe blogartikelen. Denk ook na over hoe en waar je medewerkers de trainingen volgen. Is dat ook offline nodig?

Orderen van eisen

Nu je weet wat je eisen zijn, is het ook belangrijk om de eisen te rangschikken van topprioriteit naar minder belangrijk. Verdeel de eisen in 3 delen en geef ze het corresponderende aantal punten. De bijbehorende getallen kun je naast je eisenlijst invullen:

  • Vereiste – 3 punten – een harde eis waaraan de software moet voldoen
  • Belangrijk – 2 punten – belangrijk, maar niet onmisbaar
  • Handig – 1 punt – leuke bijkomstigheid, is niet doorslaggevend voor de  keuze.

Zo weet je precies welke eisen het belangrijkst zijn voor jou!

Ga op zoek

Bekijk per bedrijf aan hoeveel “vereiste” en “handige” eisen de software voldoet en schrijf dit op. Vergelijk de prijzen met elkaar, deze kunnen namelijk erg verschillen. Dit is in de meeste gevallen een belangrijk punt van overweging voor de organisatie. Het maakt natuurlijk een groot verschil of je nu hebt gekozen voor een standaard programma of een e-learning op maat. Bij LearnHero werken we met Easygenerator, omdat je op gemakkelijke wijze trainingen kan ontwerpen en alle verschillende soorten media erin kan verwerken. Daarbij heb je ook de tools om toetsen en quizes erin te verwerken, certificaten toe te voegen en kan je gebruik maken van de optie om ook op de mobiele telefoon de trainingen te ontwerpen. En dit alles in een eigengemaakte huisstijl.

Test en maak je keuze!

Probeer e-learning systemen uit voordat je een keuze maakt. Je kan testen of het gebruiksvriendelijk is en of het werkt naar jouw verwachtingen. Als je zelf een e-learning wilt ontwikkelen kan je de ontwikkeltool uitproberen. Bij LearnHero kunnen we je gratis een demo geven, zodat je echt kan zien hoe je een training en omgeving gemakkelijk kan ontwikkelen. We luisteren naar jouw wensen en kunnen je adviseren in je keuze. Zodra je je keuze hebt gemaakt, kan je aan de slag. Heel veel succes en plezier!

Michelle
 Learn Coach

Interesse in e-learning software?

085 – 864 0036