Wil jij aan de slag met een online training maken? Wil jij ervoor zorgen dat jouw medewerkers élke dag een beetje beter te worden in het werk dat ze doen? Wij van LearnHero denken met je mee door doelstellingen om te zetten in toffe en impactvolle online trainingen, en daarmee te verwonderen!

Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat een online training zowel leuk als leerzaam is? Hieronder geven we je een kijkje in onze keuken door je te vertellen welke stappen we doorlopen, zodat jij gegarandeerd bent van een training mét impact!

Stap #1: Een online training maken; het onderwerp

Graag willen we allereerst weten: Waar wil je een online training van maken? Zou je graag jouw nieuwe medewerkers willen onboarden, zodat ze een goede start hebben? Zoals je zelf wel weet; een goed begin is het halve werk! Zeker nu een nieuw tijdperk van thuiswerken is aangebroken, wil je toch nieuwe medewerkers een warm welkom bieden en wegwijs maken binnen jouw organisatie!
Maar, wat dacht je van je huidige personeel? Ook van hen wil je dat zij zich verder kunnen ontwikkelen op hun vakgebied. Bepaal de onderwerpen waarvan jij denkt dat ze van toegevoegde waarde zijn voor jouw personeel. Denk breed!

Stap #2: Doelen bepalen

Belangrijk bij het maken van je online training is dat je per onderwerp een aparte training ontwikkeld. Waarschijnlijk zou je voor een onboardingstraject allereerst willen laten weten aan de nieuwe medewerker:

  • Wie zijn wij en waar staan we voor?
  • Wat verwachten we van jou?

Maar per functie kan je een aparte training kunnen ontwikkelen om hen wegwijs te maken. Van deze onderwerpen is het dus goed om eerst het doel te bepalen. Samen met jou bepalen we: Wat weet de medewerker straks na het afronden van de online training? Per onderwerp staan we hier bij stil en gaan we een stap verder.

Stap #3: Inhoud

We beginnen met het bepalen van de structuur:

  1. We beschrijven zo concreet mogelijk het doel van de online training.
  2. We schrijven alle stappen op die iemand moet nemen om de leerdoelen te bereiken. Het pad omschrijven we zo logisch mogelijk, hiermee krijg je subdoelen.
  3. We verdelen de stappen in secties. Secties maken het volgen van de lesstof overzichtelijker voor medewerkers, omdat we gerelateerde onderwerpen bij elkaar bundelen.

Stap #4: De structuur invullen

Nu de structuur staat, kunnen we beginnen met het daadwerkelijke maken van de inhoud. Hierbij houden we een bepaalde opbouw aan:

Van makkelijk naar moeilijk

We houden altijd rekening met het huidige niveau van de medewerkers! Maak je lesmateriaal te makkelijk, dan dagen we de medewerkers niet uit. Maken we de lesmodules echter meteen te moeilijk, dan heb je kans dat medewerkers gedemotiveerd worden. Daardoor zullen de medewerkers afhaken en de online training niet afmaken. Dat is zonde!

Met een online training beginnen we daarom altijd met het makkelijkste deel wat afgestemd wordt op het huidige niveau van de medewerkers. De volgende hoofdstukken maken we daarna steeds moeilijker.

Leerstijlen toepassen

Er bestaan 4 verschillende leervoorkeuren. Elk mens gebruikt alle 4 manieren van leren en denken, maar iedereen heeft een overheersende voorkeur. Zo ook jij en ik.

  • Visueel: dit zijn beelddenkers. Zij leren het beste door video’s, foto’s, gifjes en andere visuele elementen in je online training toe te voegen.
  • Auditief: zij onthouden informatie het beste door te luisteren naar uitleg. Denk bijvoorbeeld aan podcasts.
  • Lezen/schrijven; deze mensen onthouden dingen door te lezen of te schrijven.
  • Kinesthetisch: zij onthouden door iets zelf te doen en toe te passen. Voor hen zijn interactie, quizzes en korte opdrachten perfect!

De perfecte online training wisselt deze varianten af, zodat iedereen geboeid wordt en blijft.

Stap #5: Feedback!

De online training is klaar. Supermooi! We zijn benieuwd wat iedereen daar van vindt en kunnen niet wachten het uit te rollen. Maar, misschien zijn er nog aanpassingen nodig.

Voordat we de training online zetten, is het goed om enkele collega’s mee te laten kijken en feedback te vragen. Misschien kunnen we nog een essentieel onderdeel toevoegen? Of hebben ze een andere goede tip? Hartstikke waardevol!

Na eventuele aanvullingen is de training klaar en kunnen we deze eindelijk online gaan zetten! Whoehoe 🎉!

Tof werk hebben wij eigenlijk he?

LearnHero ontwikkelt en bouwt digitale leeroplossingen, speciaal ontworpen voor jou. Dus wil je dat wij een online training ontwikkelen? Prima, doen we voor je! Liever ons het designwerk laten doen? Let’s go!

Kortom, bij een online training maken is álles mogelijk!

Neem dus snel contact met ons op, zodat we kunnen sparren en ontdekken wat LearnHero voor jou kan doen!

Ben je nieuwsgierig naar hoe we dat bij HorecaHero hebben gedaan? Kijk dan hier!